Verslag februari 3KKb 2011

Aangemaakt door Juf Hilde op 21 april, 2011 - 17:14

Februari bracht eerst ‘Een pannenkoekenweekje’ en spijtig genoeg onze juf Elke in het ziekenhuis, maar wees gerust alles kwam in orde. Om de pannenkoekendeeg te maken moesten we het recept in stappen bekijken, zoals een kookboek. Ook moesten we samenwerken, de taakjes verdelen. Niets vergeten melk, suiker, eieren, water, boter … Amaai, als we met de klopper werkten voelden we onze armspieren nogal. Bij het binnengaan na de middag roken we wel een héél lekker geurtje, een berg kabouterpannenkoeken lag reeds op onze kleuters te wachten. Wat smaakten ze, bij de ene met witte suiker, de andere lichte of donkerbruine suiker of puur natuur. Sommigen verorberden er wel 10.
We leerden rond, smelten, stappenplan, recept, tegenstellingen zoals dik-dun, groot-klein, veel-weinig, lekker-niet zo lekker, start-stop, eerst-laatst, vast-vloeibaar, ruiken, geur, smaken, proeven …
Samen zongen we enkele zeer leuke pannenkoekenliedjes als bedankje voor de bakkermoekes Arjan, de mama van 2 oudleerlingen en Maria, de mama van juf Hilde. 
Deze week waren ook onze vrienden Pim en Jerden jarig, bedankt voor het gezelschapsspel en het reuzenpaardjesspel.
Mijnheer de uil bracht met zijn fabeltjeskrant letter V cijfer 5 aan.
Babette las een boekje voor ‘Beignets flambé’, over kleine konijntjes die alleen smoutebollen klaarmaken. Daar komen echter problemen van …
Voor schrijfdans deden we nogmaals de vulkaan nu met krijt op het bord. Als afsluiter vertelde juf Hilde nog het boek ‘Alles voor één pannenkoek’  van E.Carle.
De tweede en derde week van februari werd onze klas een ziekenhuis met spreekkamer, wachtkamer en apotheek. Wat vonden we het leuk om dokter, verpleegster en zieke te zijn. Er waren zwangere mama’s en geboorten, gebroken armen en benen, operaties, doktersbriefjes en medicijnbriefjes …
Op woensdag maakten we kennis met het vertellen van een boek op wel een héél speciale manier.
Meester Guy Daniëls kwam reeds voor de vijfde maal voor al onze kleuters één van zijn boeken vertellen in een tent. Dit jaar was zijn boek ‘Licht uit!’, over een uiltje dat bang is van het licht.
We vierden deze week onze Matthis hij werd er vijf, bedankt voor de verrassing!
Ook hier kwamen veel nieuwe woorden piepen en ook de gevoelens werden niet vergeten.
We reflecteerden even wat we zoal deden dit jaar aan de hand van onze map, we boetseerden pilletjes. We kozen een flesje met een aantal op telden evenveel pilletjes en deden ze er in met een pincet.
Voor godsdienst las onze juf het verhaal voor van ‘De Barmhartige Samaritaan’, een dagje later speelden wij het zelf na in de klas.
Ook was het tijd voor mijnheer de uil met de letter A van apotheek. We ontdekten ook dat het kaarsvet smelt bij warmte en terug harder wordt wanneer het gaat afkoelen.
Verschillende kringgesprekken brachten ons wat bij over ‘Wat is ziek zijn?’, Wie zorgt er allemaal voor ons in het ziekenhuis/wie werkt daar?, Hoe ziet een ziekenhuis er van binnen en van buiten uit?, ‘Hoe verloopt een dag in het ziekenhuis in vergelijking met thuis-school?’ en ‘Wat zit er zoal in een dokterstas?’. Ja, in ons vervolgverhaal van Pluk zelfs de duif dikke Dollie!
Babette leerde ons een versje ‘Un, deux, trois … en we herhaalden ook eens alles wat we tot nu toe zagen.
De boeken ‘Eendje wil geen bril’ en ‘Een kuiken met waterpokken’, ‘Morgen ben ik weer beter’ vonden we grappig maar herkenbaar. We deden ook taalspelletjes.
Een versje over ‘Ziek zijn’ mocht niet ontbreken. De dagen vlogen voorbij en onze juffen zagen dat het goed was.
Van 21 februari tot 4 maart zagen we ze vliegen! Wat, wat dan? De heksen, Hekselien, Lotje, Platvoetje, Hennie … Maar daar lees je binnenkort meer van!
Tot binnenkort en lieve groeten van juf Elke en juf Hilde.

 

Share this